Jak ušetřit

Krásný pátek! Víkend před námi a před námi je i nový článek určený pro všechny beznadějné shopaholiky, dírokapsáře nebo i jen pro ty, k...


Krásný pátek! Víkend před námi a před námi je i nový článek určený pro všechny beznadějné shopaholiky, dírokapsáře nebo i jen pro ty, kteří by rádi ušetřili nějakou tu korunu a na konci měsíci měli co "hodit do prasátka". 

Vše je čím dál tím dražší a to nejen kosmetika, ale i jídlo, elektronika a služby. Mnohdy nás stojí zbytečné peníze navíc, a tak se nedivím, že spousta lidí pročítá každý měsíc letáky a hledá to nejlevnější na porovnávacích portálech na internetu. Kdo by taky chtěl platit víc než musí? 

Pár tipů z každodenního života, které by se vám mohly hodit, pokud je ještě neznáte.

SLEVY



Nejvíce viditelnou možností jak ušetřit jsou slevy. Slevy na vás každou sezonu křičí ze všech výkladních skříní, dejte si ale pozor, aby vás vidina slevy nepřiměla k nezřízenému nakupování. Mnohé obchody také využívají finty, kterou už spousta lidí prohlédlo, a to jest že úmyslně uměle navýší původní cenu produktu "před slevou" a "sleva" je kolikrát cena produktu před touhle machinací. Pokud tedy něco sháníte a chcete to koupit ve slevě, zjistěte si, kolik produkt před slevou doopravdy stojí.. ať se pak nestane že zaplatíte ještě víc nebo stejně jako před slevou.

KLUBOVÉ KARTIČKY




Spousta drogerií, supermarketů, lékáren apod. už nabízí kartičky, které vám umožní sbírat svými nákupy body a mít potom nějakou slevu. Založení klubových kartiček je bezplatné a zabere vám pár minut, které za trošku těch ušetřených peněz určitě stojí.

Ráda bych zmínila i slevové karty na dopravu. Různé studentské/žákovské průkazky, IN karty, ISIC apod. a jejich různé kombinace vám pomohou ušetřit na každodenní dopravě do školy nebo práce. Za jejich založení se už ale platí.

NAKUPOVÁNÍ SE SEZNAMEM



Nakupování se seznamem se dobré nejen na zapamatování věcí, které potřebujeme koupit, ale také k tomu, abychom korigovali, kolik toho nakoupíme. Dobré je tuhle metodu zkombinovat s braním si s sebou jen potřebné částky k nákupu a žádné peníze navíc, pokud svoje nákupy nedokážete ovládat. Pokud peníze nemáte, neutratíte je. Jednoduché.

VEDENÍ ZÁZNAMŮ O ÚTRATĚ



Je jedno, jestli si budete jednotlivé položky zapisovat do notýsku, nebo si rovnou poschováváte účtenky z obchodů. Takhle budete mít přehled o tom, kolik utratíte za určitou dobu a donutí vás to nad financemi víc přemýšlet. TIP: Zapisujte si částku, kterou za měsíc ušetříte. Je to opravdu motivující.

VELKÁ BALENÍ



Pokud jde například o kosmetiku, jsou věci, které používáme neustále. Pořiďte si vždy velké balení svého oblíbeného produktu, pokud to jde. Malá balení a miniaturky se hodně prodraží, a třeba takový sprchový gel potřebujete každý den.  Mililitry navíc zdarma, nebo levnější dvoukusová balení vás taky vyjdou mnohem levněji, pokud produkt používáte pravidelně.

NEVYUŽIJETE? PRODEJTE DÁL!




Samozřejmě ne u všeho to jde. Ale u takového oblečení, doplňků nebo některé kosmetiky, které už nevyužijete se často najdou lidé, kteří si je za nějaký poplatek vezmou, protože je unosí/vypotřebují. Vám se vrátí nějaká sumička zpět, a věc ještě někdo s radostí využije.

DŮSLEDNĚ PROMÝŠLEJTE

Pokud je to věc, kterou nutně nepotřebujete, dejte si týden na rozmyšlenou. Často vás touha po dané věci přejde dřív, než byste čekali. Jděte sportovat nebo se jinak zabavit a už si na věc možná ani nevzpomenete.

VYPNĚTE DATA

Velkým žroutem peněz jsou data v telefonu, Využívejte Wi-fi, nebo počítač doma.

You Might Also Like

2 komentářů

  1. Veľmi dobre zhrnuté, veľké balenia no tým sa ja trochu vyhýbam, hlavne pri takej bežnej kozmetike, to by som minula tak o pol roka a to ma veru vôbec nebaví, ale pri napr. prášku na pranie či sprchovom géle sa to hodí, to je fakt. Zľavy sú niekedy skôr také lákadlo, snažím sa už kupovať veci, ktoré používam a tam čakám na zľavu, tak sa to fakt oplatí. A v mobile nič iné ako wi-fi ani nemám.

    OdpovědětVymazat
  2. Tak za sebe rozhodně souhlasím s tipy na šetření, které zmiňuješ ve článku a dovolila bych si k tomu ještě přidat něco od sebe :) Určitě se vyplatí investovat do kvalitnějších či dlouhodobějších řešení, třeba tričko z Číny je k použití tak maximálně do táborové kuchyně, kde se od něj zničení tak nějak očekává, nebo je z dlouhodobější stránky asi lepší dát nějaké finance do této metody, než kupovat pořád holítka a pěny. A poslední rada, snad ta nejcennější je určitě dobře plánovat, jak s penězi naložit a mít stanovený nějaký rozpočet, protože pak se nemůže stát, že se záhadně ztratí peníze třeba do kosmetiky a člověk žije pomalu na chlebu a vodě :)

    OdpovědětVymazat

Ptejte se,komentujte a podělte se se mnou o svůj názor :)

Flickr Images